“Ik wil vrouwen vooral zelfvertrouwen geven”

Op weg naar nieuw leven…met de Baby-Route

Wie zwanger is of net een kindje heeft beseft al gauw: het is soms jammer dat je er geen handleiding bij krijgt. Willie Griffioen maakt vrouwen en hun partners wegwijs in de wereld van de zwangerschap en de pasgeborene. Door hen vooral te laten zien dat ze het zelf écht wel kunnen.

Ik herinner me nog goed, de dag dat ik de zwangerschapstest deed. 
Is dat nou een roze streep of niet? Ik hield hem tegen het licht. Schudde er eens mee. Ging ermee naar buiten om te zien of ik het écht goed had. Maar ik had het goed. Hartstikke zwanger. Een groot gevoel van zalig geluk overviel mij. Nu nadert de dag van de bevalling, en daarmee wordt die roze poederwolk soms even onderbroken door …nou ja aanvallen van regelrechte paniek. Ik weet helemaal niks van baby’s!!!! Van de serie baby-boeken die ik heb gekocht, gekregen of geleend raak ik enorm in de war, er is zoveel wat je volgens zo’n boek allemaal moet weten dat je ongeveer een doctorandus in de babykunde bent als je ze uit hebt. Baby- en kindermagazines bieden niet alleen een hoop informatie over opvoeding en kinder- merchandise maar trakteren ook graag op bevallingsverhalen.
En meestal niet de leukste. Totaalrupturen, verkeerd gehechte vagina’s, horken van artsen, ze passeren allemaal de revue.

Het idee voor ‘De Babyroute’ ontstond dan ook bij voormalig kraamverpleegkundige/verzorgende, doula-  en zwangerschapsyogadocente Willie Griffioen omdat ze vrouwen graag wilde bijbrengen wat écht belangrijk is tijdens zwangerschap , geboorte en  babytijd. “Het gaat mij er vooral om, vrouwen en ook hun partners, zelfvertrouwen te geven. Alles is tegenwoordig zo overdone, op die manier krijg je het idee dat je het zelf écht niet kunt weten. En dat is niet waar.” De babyroute kan gezien worden als een vorm van coaching, waarbij Willie aanwijzingen en tips geeft, ze kan ook helpen bij het opstellen van een geboorte/wensenplan bijvoorbeeld, maar ook hoe je omgaat met de baby in je buik, zeker wanneer die vanaf een bepaald aantal maanden van alles meekrijgt. Ze geeft ook lessen zwangerschapsyoga die helpen tijdens de bevalling  de weeën goed op te vangen.

Het belangrijkste is echter dat ze je leert bij jezelf te blijven en de juiste keuzes te maken voor jezelf, je baby en je lichaam om jou, je kind (en je partner) zonder stress en in alle rust de magische negen maanden door te helpen, zodat het kind zonder angst of verdriet geboren kan worden. Er is tegenwoordig zoveel informatie, dat iedereen in z’n bovenkamer schiet, en bang wordt.

Tijdens  die negen maanden kun je al veel dingen aanstippen, om gedachten en angsten weg te nemen zodat je je op essentiële dingen kan concentreren in plaats van alles wat je om je heen hoort. “Dus luister inderdaad vooral niet teveel naar alle rare verhalen, want de meeste bevallingen verlopen gewoon normaal,” drukt Willie me op het hart. “Wat mij opvalt, is dat sommige vrouwen zo onaardig zijn voor elkaar. Waarom zou je elkaar steeds al die griezelverhalen vertellen? Wat heeft een andere zwangere daaraan?”

Willie is lang werkzaam geweest als verpleegkundige op de kinder- en kraamafdeling van een ziekenhuis en deed ook kraamzorg thuis. Zelf heeft ze twee kinderen. Ze is altijd dol geweest op haar werk, maar in de loop der jaren kwam ze dingen tegen, die ze in haar ogen heel anders zou doen. Willie: “Ik wist bijvoorbeeld, toen ik zelf zwanger was, heel zeker dat ik niet liggend wilde bevallen, zoals destijds in het ziekenhuis de gewoonte was.
Op mij kwam het ook heel onnatuurlijk over, en ik zag ook hoeveel moeite het kostte. De hiërarchie was echter sterk, ik mocht mij daar niet mee bemoeien.

Toen ik zelf  thuis beviel, had ik geluk: ik had een huisarts die me begeleidde en me inderdaad juist aanraadde, zo lang mogelijk in beweging te blijven, en pas te gaan zitten vlak voor de bevalling. Ik kon zo actief meedoen, maar  ook mijn lichaam volgen en het grote werk laten doen.

Destijds was er ook  geen sprake  van het feit dat een baby al iets zou kunnen meekrijgen in de baarmoeder.
Dat idee was echt uitgesloten, terwijl het volgens mij toch om een levend wezen in je buik ging. Dus leek het me logisch dat ze ook iets zouden merken van de buitenwereld. En ik had gelijk, zo is gebleken.”
Inmiddels, bemerkt ze, is er in positieve zin al veel veranderd.
In ziekenhuizen en bij verloskundigen wordt er veel meer rekening gehouden met het ongeboren kind en een natuurlijk verloop van de bevalling. Maar waar de geboorte eigenlijk iets heel natuurlijks en doodnormaals zou moeten zijn, raken veel vrouwen toch over hun toeren als de grote dag nadert: uit angst voor de pijn, dat er iets mis zal gaan of gewoon omdat je niet weet wat je te wachten staat.

Hoe ga je om met vragen die je hebt rondom de bevalling? Met de momenten dat je twijfelt? Willie: “Het is een  wisselwerking. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je bevalling niet goed op gang komt of helemaal stilvalt. Veel mensen hebben ook iets in hun hoofd zitten: ‘als ik niet binnen acht uur beval is het niet goed.’ Maar waarom niet? Ja, er zijn moeilijke momenten. Als je al heel ver staat, kan een deskundige aanwijzingen  geven, maar het zit ook vaak tussen de oren, oftewel we bedenken zoveel, waardoor er afgegaan wordt van het natuurlijke proces.

Ik heb meegemaakt dat een bevalling stilviel, en dat de dame in kwestie me later vertelde dat ze merkte dat het kwam omdat ze nog iets uit te vechten had met zichzelf. Want toen ze eenmaal thuis begon rond te lopen en zich overgaf aan de situatie, was de baby er binnen anderhalf uur.
De omgeving houdt vaak geen rekening  met dat soort factoren.”

Juist om dit soort dingen te leren, is het bij jezelf zijn belangrijk. Ook het belang van de partner is groot.
“Voor die mannen is het allemaal vaak zo ver weg, maar een coaching kan hun ook helpen.” Willie vertelt over een koppel, waarbij de vrouw haar man de kamer uitstuurde met een snauw: ‘Ga jij ook maar weg!’ Ze had niks aan hem, vertelde ze later, omdat hij zo moe was. “Die man is inderdaad even gaan liggen en op het moment dat ze vroeg of ik hem weer kon halen, werd hij net wakker uit een dutje. Je zult zien: de partners kunnen heel erg op elkaar ingespeeld zijn.” Tijdens een coaching kun je bijvoorbeeld met je partner overleggen hoe hij behulpzaam kan zijn.

Ook gaat een bevalling beter wanneer je het proces het proces kunt laten. Willie: “Ik heb zelf twee heel fijne bevallingen gehad, en ik vertel je dus dat het kan. Ik heb naderhand ook aan mijn toenmalige arts gevraagd, waarom hij mij, in een tijd dat het erg ongewoon was, me gewoon liet doen. En weet je wat hij zei? ‘Ik heb vier jaar op Aruba gewerkt, en  ik weet dat vrouwen het kunnen.’ Deze man had dus geen bedenksels. En dat is zo’n kracht! Het gaf mij ook veel vertrouwen. Dit is wat ik andere vrouwen wil meegeven.”

Interview met Willie Griffioen in The Planet Times maart 2010

 

Cursuslokatie
Bloemendaal 131
4614 CZ Bergen op Zoom
Tel.  +31 (0) 164 657 196
E-mail: w.griffio1@gmail.com

Cursusdata en tijden
Privélessen in overleg.
Groepen nog nader te bepalen.

Privéles:
€ 65,- met/zonder partner

Babymassage:
€ 105,- per 5 lessen,
te voldoen in de eerste les.
Inclusief een flesje natuurlijke
massageolie.